10 módszer, amellyel megnövelheted a webáruházad sebességét

10 módszer, amellyel megnövelheted a webáruházad sebességét

Online marketinges közhely, hogy minél tovább vár egy látogató arra, hogy betöltődjék az oldalad, annál nagyobb lesz a lemorzsolódás, és annál kevesebben fognak vásárolni is. Ha webáruházad van, akkor nemcsak a látogatottságod múlik az oldalad gyorsaságán, de konkrétan a bevételeid is.

Hiszen csak egy kattintásra van a konkurens webshop, amely villámgyors.

Ebben a cikkben 10 módszert veszünk át, amelyekkel az oldalad betöltési sebességén javíthatsz.


 

1. Csökkentsd az oldalad méretét!

Ez a legegyértelműbb lépés, ezért kezdd ezzel: dobáld ki a felesleges elemeket – legyen az kép, fölös kód, értelmetlenül beágyazott videó, már nem használt dizájnelem (amit a kódban és az oldalban felejtettetek, de már nem jelenik meg) vagy bármi más.

Később pedig minden tartalomfeltöltésnél és módosításnál vedd figyelembe, hogy amit az oldaladra raksz, azt a látogatód böngészőjének be kell töltenie (tehát idő, idő, még több idő).

 

2. Minél kevesebb http lekérés

A Yahoo egyik statisztikája szerint a weboldalak betöltési idejének 80%-át az viszi el, hogy a szerver összerakosgatja az oldalt (lekéri ezt, betölti a CSS-t, betölti a HTML-t, betölti az adatbázist, betölti a plugineket, képet, beágyazott videót – ez mind-mind szerverlekérés).

Éppen ezért a leggyorsabban úgy gyorsíthatod az oldaladat, ha a lekérések számát csökkented.

Vagyis:

  • kép helyett CSS-t használj (dizájnban)
  • a különálló CSS-fájlokat vond egybe (több lekérés helyett egy lekérés)
  • csökkentsd a szkriptek számát (és a kód aljára tedd, hogy az töltődjön be utoljára – a szkript többnyire kiegészítés, de attól még hadd töltsön be az oldalad érdemi része)

3. Engedélyezd a cache-elést!

Így a látogatód böngészője letölti az oldalad azon elemeit, amelyek nem változnak (dizájn, szkriptek, CSS), és következő látogatáskor a merevlemezről tölti a böngésző, nem a szerverről.

 

4. Gyors szolgáltató

Olyan szolgáltatóhoz vidd az oldalad, ahol nem fog rád szakadni a szerver akkor sem, ha egy-egy kampányod jól sikerül és megtízszereződik a látogatottságod – kérdezz rá, hogy nagy terhelésű szervert kapsz-e.

Ideális esetben automatikusan kapsz értesítést, ha a látogatottságod megközelíti a kapacitás maximumát.

A 0-24 ügyfélszolgálat alap.

 

5. Tömörítés

Akár 70%-kal megnőhet a betöltési sebesség, ha tömöríted az oldalad.

Gzipet használj, és az eljárás lényege, hogy a szerver tömörítve küldi az oldalt a látogató böngészőjébe (a böngésző pedig kezeli, kicsomagolja és betölti – észre sem veszed, de a betöltés gyorsabb lesz).

 

6. Optimalizáld a képeket!

Ha a telefonoddal vagy fényképeződdel képeket lősz, azok sok-sok megásak lesznek – egyetlen ilyen optimalizálatlan képpel tönkrevághatod a betöltési sebességed.

(Nincs baj ezekkel a képekkel, mert grafikai munkákhoz kell a nagy fájl.)

Ezért minden képet optimalizálj így:

  • jpegbe vagy png-be mentsd, és a tömörítést addig skálázd, amíg a fájl nagyon kicsi lesz, de szabad szemmel észrevehetetlen a minőségromlás
  • mentéskor szedd ki a képből a kommenteket és egyéb beállításokat (grafikai munkánál kellhetnek ezek, interneten nem)
  • vágd meg a képet úgy, hogy a lényeg látszódjon (nincs szükséged a háttér nagyjára, ha profilképet teszel fel)
  • méretezd át (a fényképezőgéped sokezres felbontású képeket csinál, egy blogposzt illusztrációjának viszont egy 500x500-as kép tökéletes)

7. Kevesebb átirányítás

Minden átirányítás egy újabb szerverlekérés, amely a betöltési sebességet rontja.

Használj HTTP átirányítást, hogy a mobilról érkezőket közvetlenül a mobilos felületre küldhesd (tehát ne az asztali oldalról irányítsd őket át).

 

8. Irtsd ki a nem használt bővítményeket!

Ez akkor számít, ha valamilyen webáruházszoftvert vagy CMS-t használsz.

Tegyük fel, hogy van egy plugin, amit már nem használsz, ezért kikapcsolod. Sok plugin viszont az oldalad kódjában hagyja a „szemetét” (kódrészletek), hogy amikor visszakapcsolod a plugint, akkor már kész kódba ágyazhassa be magát. Ez viszont növeli a betöltési sebességet (főleg akkor, ha az inaktív plugin még szerveroldali lekéréseket is ad).

Ha valamit nem használsz (és 2 hét múlva sem fogod használni), akkor ne csak deaktiváld, hanem töröld is.

 

9. Kód „tömörítése”

Minden programkód tele van szóközzel, enterekkel, kommentekkel – hogy az emberi szem könnyebben tudja értelmezni. A böngészőnek erre nincs szüksége, ezért egy „minify” oldallal automatikusan kiszedetheted az oldalad kódjából ezeket a részeket. Nagy oldalnál már sok-sok kilobyte-ot spórolhatsz.

 

10. Irtsd ki a törött linkeket!

Minden törött link egy felesleges lekérést jelent. Nemcsak a keresőoptimalizálásodra káros, de a betöltései sebességedre is.

Ha megcsináltad a lépéseket, akkor keress egy oldalt, amellyel ellenőrizheted, hogy milyen gyorsan tölt be az oldal (és mi mennyi ideig tart).

Ha tetszett oszd meg a cikket